Neogrid

Neogrid Technologies ApS este o companie daneză specializată în vizualizarea, monitorizarea și controlul inteligent în domeniul energetic, punând la dispoziția clienților săi soluții de management al consumului de energie. Pornind de la schemele funcționale ale clientului, am dezvoltat designul UX/UI al produsului software de referință – PreHEAT.

În linii mari...

PreHEAT este un sistem care permite o utilizare optimă a energiei termice în locuințe prin reducerea consumului, fără a afecta însă confortul locatarilor. În funcție de prognoza meteo precum și de caracteristicile termice ale clădirii (determinate de aplicație), PreHEAT reduce consumul cu până la 20%. Soluția are o componentă hardware și una software, parametrii funcționali fiind înregistrați de diverși senzori montați în clădire.

Tabloul de Bord

Live DashboardTabloul de Bord – este o unealtă puternică însă ușor de folosit, permițând utilizatorului monitorizarea și modificarea unor parametri cheie ai sistemului. De exemplu: deși aparent simplu, Indoor / Outdoor graphGraficul Parametrilor Interiori și Exteriori ai Locuinței – compară temperatura mediului și a locuinței cu valoarea stabilită de utilizator nu doar în prezent sau în trecut ci și în viitor, utilizând prognoza meteo.

Inteligent și flexibil

Fără nicio îndoială, tehnologia e super. Să urmărești datele în timp real vizualizate în grafice ordonate poate fi surprinzător de captivant, însă, la urma urmei, principala promisiune a aplicației PreHeat este reducerea costurilor. Așadar am dezvoltat câteva elemente de interfață care să răspundă exact la această întrebare: Câți bani am economisit?

Elemente inteligente

Today CostCostul Azi – împarte totalul în costuri legate de încălzire și costuri legate de consumul de apă caldă. Bineînțeles, 21 + 17 fac 20 doar dacă aveți PreHEAT instalat. Suma economisită este la rândul ei împărțită în funcție de caracteristicile opționale la care v-ați abonat.

Daily CostCostul Zilnic – este un element multifuncțional interesant. La o primă vedere se poate observă tendința cheltuielilor pe parcursul săptămânii. Ziua de azi este preselectată, însă sistemul permite accesul rapid la datele ultimelor 4 zile sau a estimării pentru următoarele 2. Bineînțeles, acest element de interfață este corelat cu selectorul de dată și cu graficele de mai jos, practic cu întreaga pagină.

Design adaptabil

Întreaga aplicație rulează fără probleme pe calculatoare, tablete ori telefoane inteligente. Design-ul modular permite scalarea facilă a elementelor – indiferent de diversitatea lor – grafice, elemente interactive, tabele, etc.

În detaliu

Bineînțeles, există atât utilizatori tipici cât și utilizatori foarte tehnici. În vreme ce prima categorie poate trăi fericită într-o locuință perfect încălzită, aruncând din când în când o privire la Tabloul de Bord, cea de-a doua categorie poate explora sistemul în detaliu.

Fișa cu Date

Meters DatasheetFișa cu Date – prezintă toate valorile înregistrate de senzorii instalați în locuință. Aceste date pot fi organizate în "dispozitive virtuale", spre exemplu, toate înregistrările legate de starea vremii – temperatură, umiditate, etc. – putând fi grupate în categoria Meteo.

Lista Locațiilor

Poate că nu sunteți un simplu utilizator casnic, ci Însărcinatul cu Apa Caldă a unei companii multinaționale (mda, am inventat acest titlu). Este clar însă că PreHEAT va economisi sume cu atât mai semnificative cu cât implementarea sistemului se face la o scară mai mare, cum ar fi clădiri de birouri sau mari ansambluri rezidențiale.

Pentru asta există Locations ListviewLista Locațiilor – un tabel detaliat al diverselor adrese ale clădirilor administrate cu PreHEAT. Tabelul prezintă indicatori cheie ai sistemului – parametrii sistemului de încălzire, valorile consumului de agent termic, clasa energetică a clădirii, starea senzorilor, chiar și prognoza meteo locală. Rândul oricărei locații poate fi extins pentru a accesa detalii și mai... detaliate.